maanantai 27. lokakuuta 2008

Sotaleluhistorian suuria hetkiä

Tässä vähän materiaalia Oulun Suurmessujen "Puolustusvoimien osiosta" muutaman kuukauden takaa. Kuvat otettu kamerakännykällä, joten pahoittelen huonoa laatua. Kaikesta huolimatta nauttikaa asepornosta.














Kuvassa Patrian AMV. Kyseessä siis "neljännen sukupolven (panssaroitu) modulaarinen ajoneuvo". Lähinnä miehistönkuljetuskäyttöön tarkoitettu. Muistuttaa jonkin verran Amerikkalaisten Stryker-ajoneuvoa. Anyways, sisältä kyseistä vaunua ei saanut kuvata "very hush hush"-syystä, joten päätimme vain tyytyä ulkokuvaan. AMV:n katolla on muuten legendaarinen amerikkalainen ".50 cal"-konekivääri, joka näyttäisi tällä päivämäärällä tekevän tuloaan myös puolustusvoimiemme ase-arsenaaliin.














Uusin taistelupanssarivaunumme Leopard 2A4(FIN). Eli siis Saksalaista ylijäämää tämäkin, tosin vain selvällä Nato-vivahteella.

















Normaali Pasi-miehistönkuljetusvaunu varustettuna Ilmatorjuntaohjus 90 Crotale NG-järjestelmällä. Etualalla oikealla näkyy pioneerijoukkojen uusinta uutta, Leguan-nimellä kulkeva valtavahko sillanrakennukseen yms. soveltuva ajoneuvo. Tuohon tosin oli pultattu kiinni tällä kertaa se silta, vaan sitä voinee käyttää muuhunkin. Taaempana näkyy toinen Pasi varustettuna maalinosoitustutkalla, vaan on melkoisen vaikeaa sanoa että onko se nyt sitten mallia 87 vai 95.





















Hieman lähempi kuva ItO-järjestelmästä.





















En ole aivan varma ajoneuvosta. Siinä näyttäisi kuitenkin olevan kiinnitettynä uudempia ItO 2005 - ilmantorjuntaohjuksia. Paremmin tämä malli kai tunnetaan "ASRAD-R"-ohjuksena, joka on suhteellisen uusi hankinta maamme puolustusvoimille.
















Tässä yleiskuvaa Panssariprikaatin messuille tuomasta kalustosta. Etualalla 122 PSH 74 - panssarihaupitsi.





















Tässä siis lähempi kuva edellä mainitusta panssarihaupitsista. Kyseinen vehje on tosiaankin alkuperältään Neuvostoliittolainen vuoden 1974 synnyttämä telatykki panssariprikaatin operaatioiden tueksi. Pretty funny, huh?





















Seuraavaksi vähintäänkin yhtä legendaarinen BMP-2 rynnäkköpanssarivaunu. Tunnetaan myös "Bemarina".













Moderni CV9030-rynnäkkövaunu. Yhteispohjoismaista suunnittelua. Tarkoituksena olisi kai joskus tulevaisuudessa korvata Bemarit näillä, vaan uskonpa että siihen kyllä menee vielä aikaa ja rahaa kunnes näemme CV90-vaunut Bemarien tilalla pääasiallisina rynnäkkövaunuina. Itse kävin myös kyseisen vehkeen sisällä, ja täytyy myöntää että olisin oikein mielelläni lähtenyt pienelle reissulle kyseisellä vaunulla. RUK:ssahan nimittäin näiden kyydissä saa ajella, joten sinänsä kyllä kieltämättä hiukan harmittaa.














Amerikkalainen MLRS-raketinheitin kuljetuskunnossa (lavetti-osa alhaalla). Nämä hankittiin Hollannista käytettyinä, ja tarvittavat muutostyöt tehtiin sitten suomessa. Näiden hankinnan takana näyttäisi olevan puhtaasti tykistöaseemme tulivoiman lisääminen. Itse kävin myös varsin yllätyksellisesti (jälleen kerran) kyseisen vehkeen sisällä ja löysin erilaisia kansainvälistä alkuperää olevia TJ-kuittauksia kyseisen ajoneuvon sisältä.




















MLRS-ajoneuvon rakettilavetti nostettuna hieman ylemmäs kuin edellisessä kuvassa.














PstOhj 2000-panssarintorjuntaohjusjärjestelmä. Tämä oli meidän osiomme vetonaula, eli sitä oli tarkoitus esitellä kävijöille aina vauvasta vaariin. No näinhän me teimmekin, vaan kieltämättä ohjus sai myös hieman negatiivista julkisuutta erään varsin valaistuneen siviilin johdosta joka totesi että tämähän on juuri se ohjus joka hankittiin Israelista. Siviilin lähdettyä upseerimme käski esitellä aseen "Saksalaisena", ja tavallaanhan olikin oikeassa poliittisen korrektiuden nimissä. Alunperin tämä ohjus on kuitenkin Israelilainen, vaan sen valmistaja on Saksalainen.





















Leopard 2 - panssarivaunun kansikonekivääri mallia MG3. Johdettu Toisen Maailmansodan ajoilla kehitetystä MG42-konekivääristä. Vasemmalla näkyy Parkanolaisen panssarivaunukuskin keskivartaloa. Respects!
















Sitten sisälle sijoitettuun asenäyttelyyn:

Takana näkyy Amerikkalainen Lewis Gun - pikakivääri/konekivääri jo ajalta ennen 1. Maailmansotaa. Tämän jälkeen asetilta löytyy Neuvostoliittolainen RPD-konekivääri ja lopuksi suomalaista panssarintorjunta-aseistusta (vaikkakin käytöstäpoistettua sellaista) , eli sinko nimellä "55S55".















Saksalainen MG42-konekivääri lavetilla. Toisen Maailmansodan aikuista kalustoa, vaan mm. moderni MG3-konekivääri on johdettu juurikin tästä mallista.














Kuten taulun otsikkokin kertoo, niin kyseessähän on "aseistusta sotien jälkeen". Ylhäältä alas listattaessa on kyseessä pulttilukkoinen jalkaväenkivääri M/27 tai "Pystykorva" sysäyksenvahvistin kiinnitettynä. Tämän alapuolella on Konepistooli M/44, tai "Peltiheikki" 9mm Parabellum-versiona. Tämän alapuolella on RK54-rynnäkkökivääri, eli aika pitkälti legendaarinen AK47-rynnäkkökivääri. RK54 ei ole kotimaista alkuperää, vaan ne ovat entisistä Varsovanliiton maista tuotuja kivääreitä 50- ja 60-lukujen välillä.















Tämänkin taulun otsikko on vähintäänkin harhaanjohtava ellei jopa täysin väärä. Aseet ylhäältä alas ovat RK76-rynnäkkökivääri tuntemattomalla kiikari-tyyppisellä tähtäimellä, sen alapuolella pistoolina 9.00 Pist 80-91 - nimellä kulkeva Belgialainen HP Browning - pistooli, ja pistoolin vieressä Kiinalainen RK56 - rynnäkkökivääri. Näiden alla on kotimainen Sakon 7.62 TKIV 85 - tarkkuuskivääri etujaloilla varustettuna.





















Tässä on aiemmin esitelty ItO2005-järjestelmän ilmantorjuntaohjus yhden miehen laukaistavana versiona.




















Lopuksi vielä osoitus siitä että legenda elää ja voi hyvin. Kyseessä on 95 S 58-61 - raskas sinko. Kyseinen peli tunnetaan PST:ssä (panssarintorjunnassa) nimellä "Rasko" ja jalkaväessä nimellä "Musti". Sen ympärille tarvitaan kahdeksan miehen ryhmä, ja tarvittaessa koko ryhmä kantaa moisen vehkeen keskenään irtauduttaessa tai asemaan mentäessä. Ase ei ole kovinkaan moderni, vaan sillekin annetaan yhä koulutusta armeijassamme siitäkin huolimatta että se on hiljalleen poistuvaa kalustoa.

Ei kommentteja: